Competentie 1: interpersoonlijk competent
Ontwikkelpunt
•Ik zal meer van mij laten horen tijdens vergaderingen. Door een actievere deelname bij de onderwerpen die ook voor mij van toepassing zijn, draag ik bij aan de ontwikkelingen binnen de school. Daar waar nodig is zal ik commentaar geven.
Proces
Dit blijft een ontwikkelpunt van mij. Ik ben een rustig persoon die eerst een tijdje 'de kat uit de boom kijkt' als het ware. Binnen een vergadering of bespreking luister ik in eerste instantie naar wat anderen te zeggen hebben, en op het moment dat ik de behoefte voel om mij te laten horen dan doe ik dat wel. Vanaf het begin van mijn eindstage tot aan nu heb ik mij hierin wel ontwikkeld. Er hebben zich geen specifieke situaties plaatsgevonden waarin ik deelnam binnen een vergadering. Tijdens de lunchpauzes zijn er wel eens buitenschoolse activiteiten besproken. Op deze momenten probeerde ik mee te denken, en mijn aandeel te brengen binnen het proces. Ook heb ik contact gemaakt met de leerkrachten, tijdens de schoolpauzes of na school tijd. Dit door zelf een gesprek aan te knopen.
Competentie 2: Pedagogisch competent
Ontwikkelpunt
•Ik wil mij verdiepen in de achtergrond van de kinderen waar ik les geef. Het is belangrijk om als leerkracht te weten waar de kinderen uit je klas vandaan komen, en hoe hun gezinssituatie is. Door hier kennis van te hebben krijg je meer begrip voor het kind. Je weet beter hoe je soms het beste kunt handelen in bepaalde situaties en wat je wel en niet kunt zeggen tegen het kind. Te denken aan bijvoorbeeld gescheiden ouders.
Proces
Gedurende mijn stage, en voornamelijk in het begin (voor de start van mijn LIO) ben ik in gesprekken met mijn mentor erachter gekomen wat de bijzonderheden zijn binnen de groep. Zo kreeg ik steeds meer kennis van elk kind, waardoor ik bij de start van mijn LIO een duidelijk beeld had van de beginsituatie van elk kind. Waar hij/zij vandaan komt qua thuissituatie, maar ook op het gebied van gedrags-/leerproblemen. Hierop kon ik mijn onderwijs aansluiten, en er rekening mee houden indien nodig.
Competentie 3: Didactisch competent
Ontwikkelpunt
•Ik wil meer kennis hebben van de niveauverschillen binnen de groep. Waardoor ik hier bewuster mee om kan gaan gedurende mijn stageperiode. Dit zal ik doen door vooraf de groepsoverzichten en groepsplannen te bestuderen. Op deze manier ben ik op de hoogte van het niveau van de groep, en kan ik de leerlingen meteen op de juiste manier begeleiden.
Proces
In het eerste half jaar heb ik de groepsplannen op dat moment bekeken. Hierin heb ik de juiste informatie kunnen verschaffen om een duidelijk beeld te krijgen van de niveauverschillen in de groep. Tijdens mijn LIO heeft mijn mentor later nog een begeleidingsoverzicht gemaakt. Hierin staat duidelijk weergegeven welke kinderen qua instructie meedoen aan de basisinstructie, verlengde instructie, de verkorte of zelfs geen instructie nodig hebben. Daarnaast wordt er op aangegeven welke informatie van toepassing is op de taakbrieven per leerling, en welke leerlingen individuele of extra aandacht nodig hebben, plus wat. Ook staat er op de achterkant een overzicht van waar ze op uitvallen op het gebied van spelling en rekenen. Ik heb ervoor gezorgd dat ik deze informatie kende. Zo wist ik voor mijzelf op elk moment waar ik op moest letten binnen een bepaalde situatie of vakgebied. Door hier zelf genoeg kennis van te hebben, kon ik daar waar nodig hulp of begeleiding bieden die aansloot op de behoeften van het kind.
Competentie 5: Competent in het samenwerken met collega's
Ontwikkelpunt
•Graag wil ik mij meer verdiepen op de leerkrachttaken buiten het lesgeven om. Ik wil meer kennis krijgen van o.a. CITO, het verwerken van (toets)resultaten, etc..
Proces
Vanwege de situatie op de stageschool met betrekking tot ziekte van de huidige ib'er, de komst van een nieuwe ib'er, het aanpassen van alle zorg en de inspectie. Heb ik mij niet geheel kunnen richten op dit ontwikkelpunt. Het bijhouden van toetsresultaten heb ik zelf gedaan. De manier hoe je een CITO invoert en na der hand analyseert heb ik meegekeken met mijn mentor. Hier heb ik veel van opgestoken. Doordat vanwege de inspectie alles binnen een korte periode anders moest, of meer moest. Heeft mijn mentor zich vooral gericht op dit deel. Na de hand heb ik een aantal documenten nog wel bekeken, hoe de opzet uiteindelijk is geworden, en wat voor informatie erin staat. Dit zodat ik in de toekomst als leerkracht meer kennis heb dan hiervoor hoe om te gaan op het gebied van de taken buiten het lesgeven om, en hoe dit vormgegeven kan worden.
Competentie 6: Competent in het samenwerken met de omgeving
Ontwikkelpunt
•Ik wil graag oudergesprekken bijwonen om hier ervaring mee op te doen. Op deze manier wil ik erachter komen wat er allemaal besproken kan worden gedurende een oudergesprek. En hoe mijn mentor dit soort gesprekken aanpakt.
Proces
Midden dit schooljaar heb ik een aantal oudergesprekken bijgewoond. Hierbij heeft mijn mentor het woord gevoerd. Dit was een leerzame middag/avond. Mijn mentor heeft laten zien wat je bespreekt tijdens een rapportgesprek, en ik heb veel opgestoken van de manier waarop zij met de ouders omgaat. Open, spontaan en eigenlijk op een luchtige manier praten over de situatie van de kinderen. Ik heb verschillende soorten gesprekken bijgewoond. Van ouders die alles prima vinden, tot ouders waarbij de informatie niet altijd duidelijk overkomt naar eigen idee, en ouders die de behoefte hebben om hun privéleven te bespreken tijdens zo'n gesprek. De verschillen in gesprekken en ouders waren erg interessant om mee te maken. Deze ervaring neem ik mee op het moment dat ik zelf oudergesprekken zal moeten gaan voeren.
Maak jouw eigen website met JouwWeb