Als leraar basisonderwijs help je leerlingen zich de culturele bagage eigen te maken die is samengevat in de kerndoelen primair onderwijs en die elke deelnemer aan de samenleving nodig heeft om volwaardig te kunnen functioneren.
Je houdt je op de hoogte van maatschappelijke ontwikkelingen en van maatschappelijke invloeden die doordringen in de groepen en hebt een kritische houding ten opzichte van wat zich aan maatschappelijke ontwikkelingen en invloeden aandient.
Je hebt kennis van aspecten van duurzame ontwikkeling en je brengt je leerlingen respect bij voor hetgeen waard is gekoesterd te worden.
Een leraar die vakinhoudelijk en didactisch competent is, stemt de leerinhouden en zijn eigen gedrag af op de leerlingen in zijn groep en houdt rekening met individuele verschillen. Hierbij ga je uit van leer- en ontwikkelingslijnen.
Een leraar die vakinhoudelijk en didactisch competent is, heeft voldoende kennis en vaardigheid op de onderwijsinhouden en vakdidactieken. Uitgangspunt hierbij zijn de kerndoelen primair onderwijs.
Situatie
Situatie:
Het werken met niveauverschillen in de groep. Aandacht geven aan zowel de zwakke als de sterke leerlingen.
Taak:
Mijn taak is om differentiatie aan te bieden. Elk kind werkt op zijn eigen niveau. Door hier de kennis van te hebben, kon dit toegepast worden gedurende mijn eindstage.
Aanpak:
De manier waarop ik differentiatie aanbod was als volgt. Tijdens de instructies bood ik dit aan door de basisinstructie en verlengde instructie te geven. Ook waren er twee leerlingen die niet bij alle instructies aanwezig hoefden te zijn, de plusleerlingen. Daarnaast besprak ik vaak het werk van de maatschrift kinderen. Ik nam kort de les van te voren met hen door, of besprak de opdrachten die niet goed gemaakt waren samen na.
Ik merkte gedurende mijn eindstage dat het erg lastig is om naast de basis en zwakke kinderen ook tijd te besteden aan de plus kinderen. Deze gaan vaak hun eigen gang, maar het is eigenlijk net zo belangrijk om hen ook extra begeleiding te geven, maar dan op een andere manier. Dit schoot er vaak bij in. Ik heb één keer met de plusleerlingen samen gezeten, en een aantal gemaakte opdrachten besproken of hen daarmee op weg geholpen. De tijd die ik op dat moment met hen nam vonden ze erg prettig.
Resultaat:
Elk kind werkt en leert op zijn eigen niveau. Dat is wat ik bereikt heb door differentiatie aan te bieden binnen de lessen. De kinderen hebben het gevoel dat ik betrokken ben bij hun leerproces, en ze probeer te helpen waar ik kan. Door kennis te hebben van de niveauverschillen in de groep, en mijn les daarop aan te passen. Zorg ik ervoor dat ieder kind op zijn eigen niveau werkt, maar ook uitgedaagd wordt.
Toekomst:
Naast de zwakke leerlingen die ik vaak als eerste ondersteun in hun leerproces. Wil ik erop letten in de toekomst dat de basis kinderen er ook niet bij in schieten. Deze leerlingen kan je vaak nog het meeste en gemakkelijkst hogerop laten komen. Daarnaast heb je ook de plusleerlingen die vaak hun eigen gang gaan, en daardoor vergeten worden. Hier kan ik ook meer uit halen, en uitdaging aan bieden.
Maak jouw eigen website met JouwWeb