Als leraar basisonderwijs werk je voortdurend aan je voortgaande ontwikkeling en professionalisering. Je reflecteert regelmatig op je pedagogische, onderwijskundige en levensbeschouwelijke beroepsopvattingen en je professionele bekwaamheid en spiegelt deze onder andere aan relevante actuele literatuur rond ontwikkelingen in het beroepenveld.
Je hebt een goed beeld van je eigen competenties en je sterke en zwakke kanten. Je werkt op een planmatige manier aan verdere ontwikkeling. Hierbij stem je je eigen ontwikkeling af op het beleid en de ambities van je school. Je bent in staat je onderwijspraktijk te onderzoeken en te verbeteren met als doel onderwijs zodanig vorm te geven dat ieder kind zich hierin kan ontwikkelen. Je bent je bewust van je maatschappelijke opdracht en verantwoordelijkheid.
Verslag 1 - 'Lentegasten'
Een stadium generale geregeld door Hogeschool Stenden Meppel op woensdag 13 april 2016.
Deze middag laten de docenten, studenten en overige deelnemers een fragment zien. Dit moet een fragment zijn die zijn/haar eigen visie laat zien. Door middel van een korte toelichting kan het fragment verduidelijkt worden voor de anderen. Deze dag zijn de deelnemers door elkaar gemengd, en werden de presentaties aan elkaar laten zien.
Het doel van de middag was om aan de hand van de fragmenten te spreken over 'goed onderwijs'. De werkvorm daagde de deelnemers uit om hun eigen visie op een duidelijke manier voor het voetlicht te brengen.
Het filmpje dat ik gekozen had is te zien via de volgende link:
https://www.youtube.com/watch?v=C1N95iKdRqs
Mijn toelichting daarbij was als volgt: (In het Engels omdat er grotendeels Engelstalige deelnemers aanwezig waren)
The most children go to school, do what the teachter asked for, with the goal to graduate.
They stop growing, they stop working on themselves, they stop pussing themselves.
And most people don’t work on their dreams, and why?
One is because of the fear, the fair of faillure, what if things don’t work out.
And the fear of succes, what if they do, and i can’t handle it?
As a teachter you have to learn the children to follow their dreams.
It doesn’t matter if the make mistakes. You learn from your mistakes.
Just never give up, have the courage to do what you really want.
Get the best out of a child, and work as a team to achieve their goal.
We have to be fearless human beings! (Parkhurst. H. Daltonplan)
Deze middag had voor mij als betekenis het inzicht krijgen naar andere onderwijsvisies. Deze bijeenkomst heeft voor mij opgeleverd dat ik nieuwe ideeën kreeg binnen het ontwikkelen van mijn visie. Dit aan de hand van de presentaties van de andere deelnemers. Deze kennis kon ik toepassen bij het herschrijven van mijn eigen onderwijsvisie.
Verslag 2 - ''Reflecteren is effectief'
Een inspiratiemiddag georganiseerd door de NDV op woensdag 20 januari 2016.
Binnen het basisconcept van ‘de hele dag dalton’ draagt de kernwaarde reflectie in belangrijke mate bij aan de effectiviteit van daltononderwijs. Eigenaarschap/motivatie van de leerling, en de opbrengsten ten opzichte van zowel leeropbrengsten als persoonlijke ontwikkeling worden bij een efficiënte inzet van ‘reflectie ’sterk verhoogd. Tijdens deze inspiratiemiddag werd besproken hoe reflectie effectief ingezet kon worden door middel van een interactieve presentatie. Een aantal onderwerpen die aan bod kwamen waren:
-leren reflecteren
-doelen
-periodedoelen
-periodetaak
-ik-doelen
-eigenaarschap
-portfolio
-kind-ouder-gesprekken
-quality-time inplannen
-tijd vinden voor reflectie binnen de hele dag dalton
Ook werden er een aantal manieren vertelt hoe reflectie al wordt ingezet op verschillende scholen verspreid over het land. In groepsgesprekken zijn ook de ervaringen gedeeld op welke manier er gewerkt wordt aan de kernwaarde reflectie vanuit ieder zijn eigen daltonschool.
Deze middag had voor mij de betekenis om meer kennis te krijgen van de kernwaarde reflectie binnen het daltononderwijs. Dit sloot aan bij de minor die ik gevolgd heb. Deze extra kennis leverde mij op dat ik ideeën heb opgedaan om zelf toe te passen binnen mijn onderwijs.
Maak jouw eigen website met JouwWeb